Me Lounas & Leivos Butikilla valmistamme ruokaa täydellä sydämellä asiakkaiden toiveet huomioiden. Keittiömme periaate on tarjota ruokaa, jonka takana voimme ylpeänä seisoa. Valikoimamme perusta koostuu rehdistä kotiruuasta ja ne on rakennettu sekä omista että asiakkaidemme suosikkiruokalajeista. Perinteisen suomalaisen makumaailman lisäksi meillä on ollut ilo tarjota mausteisempia ruokalajeja, joiden juuret ylettävät Indonesiaan saakka. Me teemme sen, mitä me osaamme parhaiten ja annamme oman arvonsa muille ruokapaikoille, kuten esimerkiksi pikaruokapaikoille. Joskus tekee mieli pitsaa tai burgeria ja se on ihan ok. Kaikille riittää omat kävijänsä ja kuka sitä jaksaakaan aina samassa paikassa lounastaa. Meidän vahvuutemme on hyvä, maistuva, tuoreista raaka-aineista valmistettu kotiruoka ja tämä saakin asiakkaat palaamaan patojemme ääreen.
Tuoretta ja maistuvaa
Raaka-aineet valitsemme samalla periaatteella kuin ruokalajimme. Niiden on maistuttava myös itselle. Me itse emme halua lounaspöydässä noukkia nahistuneita salaatteja ja lötköjä pakastevihanneksia. Siksi emme tarjoa niitä asiakkaillemmekaan. Suurin osa kasviksista saapuukin meille kokonaisina. Ne maistuvat parhaimmilta, säilyvät pidempään ja samalla ovat edullisempi vaihtoehto kuin valmiiksi pilkotut. Lihat ja kalat hankitaan yksityisestä lihapalvelusta, jonka kanssa yhteistyö sujuu mutkattomasti. Jos haluamme valmistaa yön ylihaudutettua härkää, lihakauppias tilaa meille siihen sopivat ruhon osat ja pilkkoo ne meille noutopöytään sopivaan muotoon.
Oikeanlaisella maustamisella haluamme korostaa näiden mainioiden raaka-aineiden makuja. Käyttämiemme mausteiden valikoima on suuri ja valmiita mausteseokset olemme hylänneet jo alkuunsa. Uskomme, että puhtailla ja selkeillä mausteilla ruoka on aidon makuista ja näin ollen osaamme kertoa asiakkaalle, mitä ruoka oikeasti sisältää. Kehittelemme ja muokkaamme lounaslistaamme usein ja otamme aina mahdollisuuksien mukaan huomioon asiakkaiden esittämät toiveet.
Pakkaspäivän lämmittäjät Butikin tapaan
Näin keskellä lumisinta talvea olemme valinneet teille pakkaspäivien lämmittäjiksi sekä henkilökuntamme että asiakkaidemme suosikkikeitot. Lähestyvän laskiaisen kunniaksi tarjolla on myös leipurimme vinkit herkullisiin laskiaispulliin. Laskiaissunnuntai osuukin tänä vuonna ystävänpäivälle, joten tuunasimme laskiaispullan myös ystävänpäivään sopivaksi. Tämä vaaleanpunaisella moussella täytetty pulla sopii myös niille, jotka eivät kermavaahdosta välitä. Niille, jotka haluavat siirtyä suoraan mäenlaskusta nautiskeluun, suosittelemme kysymään tarjousta Butikin herkullisista ruoista ja laskiaispullista kotiin vietäväksi. Ota yhteyttä!
Savuporokeitto 4-6hlö
Tämä täyteläinen ja maukas keitto on ollut asiakkaidemme suosikki niin lounaalla kuin juhlissakin. Tämän keiton perustana ovat maukkaat juurekset ja savuporo, joiden liittoa vahvistetaan sulatejuustolla ja kermalla. Tämä keitto sopii myös niille, jotka eivät syö perunaa tai muuten haluavat välttellä suurta määrää hiilihydraatteja.
Raaka-aineet:
500g porkkanaa
400g lanttua
300g palsternakkaa
0,5 purjo tai 1 sipuli
2kpl punaista paprikaa
1tl ruohosipulia
1tl persiljaa
1/4tl rouhittua mustapippuria
1tl suolaa
200g yrttituorejuustoa
4dl ruokakermaa
150g savupororouhetta tai kylmäsavustettua poronpaistia kuutioituna
Kuori juurekset ja lohko kaikki suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Keitto soseutetaan, joten palat voivat olla tässä vaiheessa suuria. Kuori ja pilko purjo tai sipuli. Laita juurekset ja sipuli teräskattilaan. Lisää vettä niin, että juurekset peittyvät. Keitä kaikki kypsiksi. Juuresten koosta riippuen tämä vie 30 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa mausteet ja paprikan puolikkaat, joista siemenet ja kanta ovat poistettu. Kaada suurin osa keitinvedestä leivontakulhoon ja soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää joukkoon tuorejuusto ja kerma. Soseuta kaikki tasaiseksi sauvasekoittimella. Ylijääneellä keitinvedellä keittoa voi ohentaa sopivan paksuiseksi. Lisää lopuksi liha ja lämmitä keitto. Muista maistaa, että keitossa on sopivasti mausteita!
Perinteinen hernekeitto 6hlö
Butikilla tarjotaan perinteistä itsetehtyä hernekeittoa joka toinen torstai ja aina pannukakun kanssa. Tämän keiton suosio yllättää meidät edelleen ja osa asiakkaista on toivonutkin keittoa joka torstaille. Mutta koska tämä suomalaisten suosikkikeitto jakaa myös mielipiteitä, niin annettakoon sen vihaajille yksi vapaa viikko. Hernekeitto on erittäin helppo valmistaa, mutta se vaatii hieman ennakkovalmistelua ja aikaa. Hernekeitto kannattaa ennakkovalmistella jo edellisenä iltana, niin keiton haudutusaika lyhenee lähes puoleen.
Raaka-aineet:
3l vettä
500g kuivattuja herneitä
3l vettä
2tl meiramia
1tl rouhittua mustapippuria
1tl suolaa
2rkl sinappia tai maun mukaan
400g jauhelihaa tai muuta sopivaa keittolihaa
Kaada kuivatut herneet 5l:n kattilaan ja kaada 3 litraa vettä herneiden päälle ja anna liota yön yli huoneenlämmössä. (Jos tämä vaihe unohtui, kaada herneiden päälle kiehuvaa vettä ja pidennä haudutusaikaa puolella.) Kaada liotusvesi herneistä pois ja lisää kattilaan tilalle uutta vettä, niin että herneet peittyvät reilusti. Lisää myös pieneksi kuutioitu sipuli ja kuivat mausteet kattilaan. Laita kattila liedelle ja levy kuumimmalle vaihtoehdolle. Kun keitto kiehuu kunnolla, laske levyn lämpötilaa. Hyvä lämpötila on semmoinen, että keitto kuplii, muttei pala pohjaan. Jatka keiton hauduttelua 1,5-2h. Sekoita keittoa välillä ja lisää vettä tarvittaessa. Keiton kiehuessa paista jauheliha pannulla ja mausta se mustapippurilla ja suolalla. Kun herneet alkavat hajota ja liemi alkaa muuttua sakeammaksi lisää joukkoon jauheliha ja jatka hauduttelua 0,5h tai niin kauan, että keitto on sopivan paksua. Lisää lopuksi sinappi ja tarkista suolan määrä. Tämä keitto vaan paranee uudelleen lämmittäessä.
Kookos-linssikeitto 4hlö
Butikin kokki suosittelee perinteisten hernekeiton sijaan myös testaamaan Kookos-linssikeittoa. Tämä mausteinen keitto sopii lämmittämään pakkaspäivän touhujen keskellä. Tämä keitto valmistuu nopeasti ja ennen ulkoilua suikaloidut kasvikset kypsyvät punaisten linssien kanssa nopeasti nälkäisten lautasille.
Raaka-aineet:
1 keskikokoinen punasipuli
2 valkosipulin kynttä
2rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1tl currya
1tl kurkumaa
4 isoa porkkanaa
1tl suolaa
0,5tl rouhittua mustapippuria
1tl persiljaa
2 paprikaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1dl punaisia linssejä
400g kookosmaitoa
Kuori porkkanat ja suikaloi ne. Suikaloi myös paprika ja kesäkurpitsa. Kuutio tai suikaloi punasipuli sekä paloittele valkosipulit. Kaada öljyä kattilaan ja lisää kurkuma sekä curry sekä sipulit. Kuullota sipuleita ja mausteita pienellä lämmöllä 5 minuuttia. Lisää porkkanasuikaleet ja vettä niin että porkkanat peittyvät reilusti. Lisää suola, pippuri ja persilja. Anna kiehua hiljalleen 10 min, niin että porkkanat ovat melkein kypsiä. Lisää kylmällä vedellä huuhdotut linssit ja paprika. Keitä hiljalleen 5 minuuttia. Lisää lopuksi kesäkurpitsa ja kookosmaito ja kiehauta keitto. Tarkista maistuuko mausteet sopivasti ja nauti!
Liu Lau Laskiaista!
Uusille leipurikondiittoreille tulee aina yllätyksenä, miten kotileipureita ohjeistetaan leipomaan pulla aivan eri tavalla kuin koulussa. Tässä leipurimme vinkit pehmeisiin ja kuohkeisiin laskiaispulliin. Parhaan lopputuloksen saat tehokkaalla leivontakoneella ja lyhentämällä taikinan kohotusaikaa. Lyhyellä kohotusajalla taataan, ettei hiivan teho ehdi loppua ennen uunia.
Laskiaispullat 20-25kpl
Raaka-aineet:
5dl vettä
50g hiivaa
2 ¼ dl sokeria
2 kananmunaa
1rkl kardemummaa
2tl suolaa
200g huoneenlämpöistä voita
1300g vehnäjauhoja
1 kananmuna voiteluun
raesokeria ja/tai mantelilastuja koristeluun
Hillotäyte:
5dl vispikermaa
1rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
400g vadelmahilloa
tomusokeria koristeluun
Mantelitäyte:
5dl vispikermaa
1rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
150g mantelimassaa
(Karvasmanteliaromia tai -likööriä)
0,5dl vispikermaa
Mansikka-nutellatäyte:
3dl vispikermaa
150g tuorejuustoa
150g pakaste mansikkaa
1rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
1prk Nutellaa tai muuta suklaapähkinälevitettä
Taikina
Mittaa kädenlämpöinen vesi leivontakulhoon ja liota hiiva sekaan. Lisää sokeri, kananmunat, kardemumma, suola ja lähes kaikki jauhot ja vaivaa taikinaa reippaasti. Tässä vaiheessa lisätään huoneenlämpöinen voi. Voin tulee olla niin pehmeää, että sormi painautuu siihen helposti, mutta ei ole kuitenkaan juoksevaa. Jatketaan taikinan vaivaamista. Jos taikina tarttuu vielä kulhoon, loput jauhot on hyvä lisätä mukaan. Taikinaa vaivataan reippaasti 10-15min. Taikinan tulisi vaivaamisen jälkeen olla kimmoisa, pehmeä ja sen ei tulisi tarttua leivontakulhoon. Valmis taikina kaadetaan pöydälle ja peitetään muovilla, ettei taikina pääse kuivumaan. Auki leikattu muovipussi sopii tähän hyvin. Taikinan annetaan levätä 15min.
Muotoilu
Jaa taikina kahteen osaan ja alusta taikinoista suuret pallot. Tässä vaiheessa on tarkoitus hajottaa isot ilmakuplat taikina sisältä. Laita toinen taikinapalloista muovin alle ja muotoile toisesta noin 40cm pitkä tanko. Jaa taikina veitsellä tai taikinaraapalla ensin puoliksi ja sitten molemmat puolet 5 osaan. Muotoile pyörittämällä 10 pyöreää pullaa ja laita nämä suoraan pellille liinan tai muovin alle. Tee toiselle taikinapallolle sama käsittely. Seuraavana vuorossa on kohotus. Laita uuni lämpenemään 50 asteeseen ja uunin pohjalle pieneen kulhoon kiehuvaa vettä. Työnnä pullapellit (ilman muovia tai liinaa) uuniin ja annan pullien kohota noin 20min. Tarkasta uunin lämpö vielä kädellä, kun laitat pullat uuniin. Uunin tulee olla hieman kostea ja lämmin, mutta ei kuuma. Optimaalinen kohotuslämpötila on noin 40 astetta. Kohotuksen loppuvaiheilla on hyvä painaa hellästi pullaa sormella. Jos painauma nousee ylös hanakasti, voi kohotusta jatkaa. Jos painauma tasoittuu hyvin hitaasti, pullat voi ottaa uunista ja laittaa uuni kuumenemaan 220 asteeseen tai kiertoilmauuni 200 asteeseen. Anna pullien kohota muovin alla vielä 10 minuuttia uunin lämmetessä. Voitele pullat huolellisesti kananmunalla joka puolelta ja ripottele päälle raesokeri ja/tai mantelilastuja. Paista uunissa 10-12 minuuttia. Halkaise pulla vasta, kun ne ovat jäähtyneet, niin saat kauniimman lopputuloksen.
Täytteen valmistaminen
Hillo & kermavaahto
Pursota tai lusikoi halkaistun pullan päälle vadelmahilloa. Vaahdota ja mausta vispikerma. Vaahto on sopivaa, kun kuvio jää vatkatessa kerman pintaan, mutta ei repeile. Lusikoi tai pursota kermavaahto pullien väliin ja nosta kannet päälle. Jos käytät pursotinpussia ja tyllaa, niin hyvä tyllan koko on 10-12 Ripottele tomusokeria pullien päälle ja nauti!
Manteli & kermavaahto
Laita mantelimassa leivontakulhoon ja notkista mantelimassa kerman avulla tahnaksi. Jos haluat vahvistaa mantelin makua lisää karvasmanteliaromia tai -likööriä tahnaan, mutta vähennä kermaa notkistus vaiheessa hieman, ettei täytteestä tule liian löysää. Pursota tai lusikoi mantelimassa pullan päälle. Vaahdota ja mausta vispikerma. Vaahto on sopivaa, kun kuvio jää vatkatessa kerman pintaan, mutta ei repeile. Lusikoi tai pursota kermavaahto pullien väliin ja nosta kannet päälle. Ripottele tomusokeria pullien päälle ja nauti!
Mansikka & Nutella
Mittaa jäiset mansikat ja sokeri sekä tilkka vettä kattilaan. Keitä mansikoita noin 20min tai niin kauan, että liemi paksuuntuu selvästi ja lopputulos on hillomainen. Jäähdytä mansikat kylmässä. Mittaa leivontakulhoon tuorejuusto ja vispikerma ja vaahdota kovaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi mansikat ja vaniljasokeri ja maista onko mousse sopivan makeaa. Notkista pähkinäsuklaalevitettä lusikalla purkissa ja pursota tai annostele kahden teelusikan avulla lusikalliset halkaistuille pullille. Pursota tai lusikoi mansikka moussea pullien väliin ja nosta kannet päälle. Ripottele tomusokeria pullien päälle ja nauti!
Herkullisia pakkaspäiviä! Butikilta voit tilata leivonnaisia ja ruokaa myös kotiin, kysy lisää Butikilta