Monsteridonitsi
Author picture

Miten juhlia ja huomioida sankaria korona-aikana? 2/2

Lapset ja aikuisetkin rakastavat, kun heitä huomioidaan yllättäen. Pienillä jutuilla saa yllätettyä rakkaimmat ja kaikille hyvän mielen. Olisiko nyt aika kaivaa kaapista harvemmin käytössä olevat kahvikupit? Kattamalla pöydän kauniisti serviettien ja kukkien kera, hyvä mieli leviää aivan huomaamatta. Näin voi huomata, että ehkä vähän arkisetkin asiat ovat tärkeitä. Lapsia on helppo ilahduttaa laittamalla tarjottavat esille vähän eri tavalla; Popcornit voi kaataa legoista kasattuun kulhoon tai dippikasvikset leluveneen kyytiin. Salaattikulhon reunalla voi roikkua supersankarihahmo tai Pet Shopit voivat olla lautasliinan pidikkeinä. Lasten lelulaatikoihin vilkaisu saattaa antaa yllättävänkin helposti ideoita. Pestyjä legoukkoja voi käyttää kuppikakkujen koristeena ja hevosfiguurit ja niihin liittyviä hoitotarvikkeet sopivat kakun koristeiksi. Näin saadaan helposti huomioitua juhlasankarin toiveet ja lempiaiheet.

Koristelujen ideoinnissa pääsee hyvin alkuun, kun käyt kaupan karkki- ja leivontahyllyllä. Moniin teemoihin löytyy hauskoja juttuja jo valmiina ja kun päästää mielikuvituksen valloilleen, löytyy monesti jo kotoa kaikkea sopivaa. Jalkapallo-, koris- ja lätkäfaneille löytyy karkkihyllyistä purkkapalloja ja ”salmiakkikiekkoja” valmiina. Monia eläinhahmoja ja pinnalla olevia suosikkijuttuja löytyy myös kauppojen leivontaosastoilta. Somea kannattaa myös hyödyntää ideointiin. Esimerkiksi Oreo-kekseistä saa hauskoja silmiä tai korvia leivonnaisiin helposti.

Blogisarjan toisessa osassa leivomme helppoja uunidonitseja, joista loihditaan yksisarvisia, monstereita ja vähän vanhemallekin juhlijalle sopiva donitsikakku. Nämä koristellut donitsit onnistuvat myös kaupan valmiista donitseista, jollei leipominen ole lähellä sydäntä tai haluat helpottaa juhlavalmisteluja.

Donitsi

Donitsit 12kpl

Itse tehdyt donitsit ovat helppo ja nopea valmistaa donitsipellillä kotona. Ohje on helposti muokattavissa gluteenittomaksi ja/tai maidottomaksi. Voit myös ostaa donitseja valmiina kaupasta pullaosastolta tai pakastealtaasta.

Raaka-aineet:

3dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta esim. Virtasalmen viljatuotteen Pullajauhoseosta

1dl sokeria

2tl leivinjauhetta

1tl kardemummaa

1/2tl suolaa

1kpl kananmuna

1,5dl maitoa tai kasvipohjaista maitojuomaa

0,5dl rypsiöljyä tai mietoa oliiviöljyä

50g voita tai margariinia voiteluun

200g suklaata kuorrutukseen (leivontakaupoista löytyy myös pomadaa, jonka voi sävyttää haluamansa väriseksi)

Nonparelleja ja/tai strösseleitä koristeluun (varmista että koristeet ovat gluteenittomia ja maidottomia, jos valmistat donitseja eritysruokavalioita noudattaville)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Mitta leivontakulhoon kananmuna, maito ja öljy. Lisää kuivat aineet nestemäisten joukkoon sekoittaen voimakkaasti. Voitele donitsipelti sulatetulla voilla tai margariinialla ja säästä loput.

Donitsi

Pursota taikina donitsipelteihin, niin että säännöstelet taikinaa sulkemalla massapussin suuaukko pursotusotteella. Taikinaa voi muuten valahtaa liikaa yhteen donitsiin. Täytä jokainen pellin rinkula, niin että taikinaa on puoleen väliin saakka. Paista donitseja 8min ja testaa puutikulla onko donitsit kypsiä. Kypsistä donitseista ei jää puutikkuun taikinaa. Voitele samalla voilla tai margariinilla donitsit päältä. Jatka paistamista tarvittaessa aina 2 minuuttia kerrallaan, niin että donitsit ovat kypsiä. Jäähdytä ja kumoa donitsit leivinpaperin päälle. Uunidonitsi

 

Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä kapeassa kulhossa välillä sekoittaen tai jos hankit pomadaa valmista ja sävytä se paketin ohjeen mukaan. Ota donitsista hyvä ote ja dippaa suklaaseen puoleen väliin saakka. Valuttele ylimääräiset suklaat kulhoon ja laske donitsi leivinpaperille. Kuorruta kaikki donitsit ja ripottele koristeet donitsien päälle, kun kuorrute on vielä sulaa.

Kuorrutus

Huom. jos aiot valmistaa yksisarvisdonitseja, niin koristeet kannattaa tehdä kuivumaan etukäteen ja samalla kun kuorruttaa donitsit, kannattaa liimata hieman pehmeään kuorrutteeseen korvat ja sarvi, jolloin erillistä kiinnittämistä ei tarvita.

 

DonitsihahmotDonitsit

Donitseista voi helposti tehdä hauskoja hahmoja lisäämällä niille silmät tai korvat. Tässä muutama vinkki donitsihamoihin, joihin tarvitset valmiita silmiä ja/tai sokerimassaa eri väreissä.

 

Itse tehdyt silmät

Pyörittele valkoista sokerimassasta pieniä samankokoisia palloja tarvittava määrä. Litistä pallot ja asettele tomusokeroidulle pöydälle tai leivinpaperin päälle. Pyörittele mustasta sokerimassasta pienen pieniä palloja valkoisten ympyröiden sisään. Asettelemalla mustat pallot eri kohtiin valkoisia ympyröitä saat silmistä ilmeikkäitä.

 

 

 

MonsteritMonsteri

valkoista sokerimassaa

tomusokeria

silmiä

4 palaa valkosuklaata

kaulin

Valmista ensin  haluttu määrä silmiä monstereille. Seuraavaksi valmistetaan hampaat. Kaulitse valkoisesta sokerimassasta pieni levy tomusokeroidulla pöydällä. Leikkaa terävällä veitsellä 0,5cm paksuisia nauhoja levystä. Pätki nauhat 2-3cm pätkiin ja leikkaa saksilla tai veitsellä toinen laita sahalaidaksi. Sulata valkosuklaata mikrossa miedolla lämmöllä useasti sekoittaen sulatuksen aikana. Liimaa suklaalla donitsin reiän alapuolelle hammasrivi. Lopuksi liimataan suklaalla silmät monstereille.Monsteridonitsi

 

YksisarvisetYksisarvinen

6kpl cocktailtikkuja, leikattuna kahteen osaan.

sokerimassaa kahta eri väriä

tomusokeria

kaulin

Ensin valmistetaan yksisarvisten sarvet. Ota kahden väristä sokerimassaa ja pyöritä molemmista oikein ohuet tangot. Kieputa tangot yhteen, niin että värit muodostavat samanlaisen kuvioinnin kuin polkkakepeissä. Tankoa tarvitaan yhteensä noin 40cm. Kauniimman kuvioinnin saa, kun valmistaa useamman lyhyemmän tangon esim. 4 x 10cm. Leikkaa tangoista 3cm pituisia pätkiä 12kpl. Ota puolikas cocktail tikku ja työnnä tikku puoliksi pienen tangon sisään. Muotoile yksisarvisen sarven toinen pää suipoksi sormien välissä tai pöytää apuna käyttäen. Laita sarvi kuivumaan leivinpaperin päälle vähintään vuorokaudeksi, kostealla kelillä 2-3 vuorokaudeksi.

Yksisarvinen

 

Kauli toista sokerimassaa tomusokerin avulla pöydällä ohueksi levyksi. Leikkaa terävää veistä apuna käyttäen massasta pieniä kolmioita esim. 2cm x 2cm. Halutessasi korvien sisään toista väriä, voit kaulia toisesta väristä myös ohuen levyn ja leikata pienempiä kolmioita esim. 1cm x 1cm. Liimaa pienemmät kolmiot tipalla vettä isomman kolmion keskelle. Muotoile kolmioista kuperia korvia ja aseta korvat kuivumaan leivinpaperille. Korvia voi tukea keittiövälineiden avulla. Sokerimassa kostuu helposti jääkaapissa, joten donitsien koristelu kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä.Yksisarvinen

 

 

 

Tuhatjalkainen

Kaksi pientä tikkaria tai kaksi cocktailtikkua ja kaksi pyöreää hedelmäkarkkia

Kaksi silmiksi sopivaa koristetta tai karkkia esim. täytelakuviipaleet

pala sulatettua suklaata

Pienelle juhlijalle valmistat helposti näyttävän tuhatjalkaisen halkaisemalla donitsit ja laittamalla puolikkaat kiemurtelevaan jonoon vieriviereen. Ensimmäinen donitsin puolikas on tuhatjalkaisen pää, johon liimataan sulalla suklaalla silmät ja laitetaan tuntosarviksi tikkarit tai cocktailtikut, jonka päissä on hedelmäkarkit. Tuhatjalkainen

 

Donitsikakku

 

Isommallekin juhlijalle maistuu donitsikakku. Lado donitsit lautaselle, niin että alimmassa kerroksessa on 5 donitsia, toisessa 4 ja päällimmäisessä 3. Mitä enemmän donitseja sen näyttävämpikakku. Voit koristella kakun karkeilla, kukilla, kynttilöillä tai vaikka popcorneilla. Donitsikakku

Jos vinkeistämme huolimatta jauhopeukaloa ei syyhytä, me Butikilla valmistamme kaikki leivonnaiset ja muut juhlatarjottavat juuri teidän toiveidenne mukaan. Ota yhteyttä ja suunnitellaan juuri teille mieluisat tarjottavat juhliinne.

 

 

Jaa tämä posti