Joulun tuoksua ja tunnelmaa Butikin piparitaloilla

Butikilla aloitetaan joulufiilistelyt hyvissä ajoin piparitaikinan leipomisella ja piparitalojen rakentelulla. Tänä vuonna Marjo valmisti asiakkaiden ostettavaksi piparitaloja kaarevilla katoilla ja ihanilla koristuksilla sekä minitaloja, jotka toimivat lyhtyinä. Pimeän tullessa voit napsauttaa omaan taloosi jouluvalot päälle ja nauttia jouluntunnelmasta. Täysin käsityönä tehtyjä taloja teemme vain rajoitetun erän, joten Ota Yhteyttä ja varaa omasi. Talojen lisäksi teemme piparikuusia, jotka ovat joka vuosi suosittuja viemisiä ystäville ja sukulaisille.

Piparitalo

 

 

Piparkakkutalo jouluvaloilla 50€/kpl

Piparkakkulyhty ledikynttilällä 30€/kpl

Piparkakkukuusi 15€/kpl

 

Raaka-aineet: laktoositon voi, sokeri, kananmuna, siirappi, kaneli, inkivääri, neilikka, pomeranssinkuori, ruokasooda, vehnäjauho

 

Oman jauhopeukalon syyhytessä voit lukea tästä muutaman kondiittorin ohjeen piparitalon leivontaan. Kauniin piparitalon ja maistuvien piparien pohja on tietenkin herkullinen taikina. Piparitaikinan teko ei ole vaikeaa tai työlästä ja pieni ennakkosuunnittelu tekee siitä jopa helppoa. Taikina kannattaa esivalmistaa jo leivontaa edellisenä päivänä tai vaikka paria päivää ennen.

 

  1. Pakkaa piparitaloseikkailuun mukaan luovuttaa ja kärsivällisyyttä
  2. Kaulitse piparitaikina kunnolla jauhotetulla pöydällä.
  3. Leikkaa talon osat suoraan leivinpaperin päällä. Tällöin osia ei tarvitse siirrellä ja ne eivät väänny.
  4. Jäähdytä osat paiston jälkeen hyvin. Vältyt katkenneilta seiniltä ja kattopaloilta.
  5. Valmista tarpeeksi paksu kuorrute.
  6. Koristele ennen talon kasaamista.
  7. Anna koristeltujen osien kuivua yön yli.
  8. Isomaltoosina avulla saat kasattua kestävän talon ja saumat ovat kirkkaat.
  9. Koristelu- tai kasausvaiheessa poikki napsahtaneet talon osat voi liimata kasaan isomaltoosilla tai sokerilla. Pikeerillä voi peittää sauman jälkikäteen.
  10. Jouluvaloilla saat talosta näyttävän. Valot kannattaa laittaa talon sisään jo kasausvaiheessa.
  11. Viimeistele talon saumakohdat kuorrutteella.

 

Tässä Butkilla käytössä oleva piparitaikinan ohje, joka on tarttunut Annan ja Marjon matkaan leipuri-kondiittoriopinnoista. Tällä ohjeella leivot ison piparitalon ja aluslevyn talolle sekä muutaman piparin syötäväksi. Itse leivomme taikinat aina painomittoina, mutta jos kotoa ei löydy tarkkaa vaakaa olemme laskeneet ohjeen myös tilavuusmittoina sulkeisiin. Talon koristelu ja kasaaminen kannattaa ajoittaa kahdelle eri päivälle.

Piparitaikina:

300g voita

240g (hieman vajaa 3dl) sokeria

60g (1kpl) kananmunaa

135g (1dl) siirappi

5g (1tl) kanelia

3g (1/2tl) inkivääriä

4g (vajaa 1tl) neilikkaa

5g (1tl) pomeranssinkuorta

6g (1tl) soodaa

450g (7dl) vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta (esim. Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta)

jauhoja leivontaan

Piparitalo

Kiehauta siirappi ja mausteet. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Ota voi huoneenlämpöön lämpenemään hyvissä ajoin tai lämmitä mikrossa sellaiseksi, että sormi painuu voihin, mutta ettei voi ole juoksevaa. Mittaa voin sekaan sokeri ja vaahdota voimakkaasti monitoimikoneen lapavatkaimella tai käsivatkaimen vispilöillä 10-15 minuuttia koneen tehosta riippuen. Vaahdon tulisi olla kuohkeaa ja valkoista. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää joukkoon jäähtynyt siirappi-mausteseos. Mittaa jauhojen sekaan sooda ja lisää jauhot seokseen. Sekoita taikina tasaiseksi massaksi. Kaada taikina kelmun päälle, taputtele tasaiseksi matoksi ja kääri kelmuun. Tässä vaiheessa voit pakastaa taikinan tai laittaa sen kylmään lepäämään. Anna taikinan levätä kylmässä yön yli tai niin kauan, kunnes taikina on läpeensä kylmää.

PiparilyhtyValitse netistä mieleiset piparitalon kaavat tai suunnittele kaavat itse.

Ota taikina huoneenlämpöön lämpenemään. Jaa viileä piparitaikina useampaan palaan. Kaulitse hyvin jauhotetulla pöydällä yhdestä taikinapalasta suorakaiteen muotoinen noin 3mm paksu levy. Jaa levy uunipellille sopiviksi paloiksi. Nosta taikinalevy varoen leivinpaperilla suojatun uunipellin päälle. Asettele kaavat taikinan päälle, niin että piparitalon osien väliin jää noin 2cm väliä. Leikkaa palat ja irrota osien välistä ylimääräinen taikina veistä apuna käyttäen. Vältä osien siirtelyä ennen paistoa. Muista leikata ovi ehjänä irti yhdestä seinäpalasta. Ovi kannattaa paistaa pienempien osien kanssa toisella pellillä. Paista kiertoilmassa 180 asteessa kauniin ruskeiksi. Piparitaikina on pehmeää heti paiston jälkeen, joten talon osat tulee jäähdyttää hyvin ennen siirtelemistä. Jos talossasi on taivutettuja osia kuten katto, niin valitse ennen paistoa pyöreä purkki, jonka päälle tai sisään sujautat kattopalat suoraan uunista. Näin kaareva katto jähmettyy   muotoonsa. Leivo kaikki osat sekä piparitalon aluslevy.

 

Koristelupikeeri:

 

1 kananmunan valkuainen

tomusokeria

elintarvikevärejä

pursotinpusseja

 

Erottele valkuainen kananmunasta leivontakulhoon. Lisää joukkoon tomusokeria ja vatkaa sähkövatkaimella. Lisää tomusokeria niin kauan, että kuorrute on hammastahnamaista ja siihen jää huippuja, kun nostat vatkaimet kuorrutteesta. Halutessasi voit jakaa kuorrutteen useampaan kulhoon ja lisätä jokaiseen elintarvikeväriä tai voit käyttää pikeerin valkoisena. Laita pikeeri pursotinpussiin ja leikkaa pienen pieni reikä pussiin. Pikeeri säilyy useamman päivän huoneenlämmössä. Pursotinpussi kannattaa sulkea muovipussiin säilytyksen ajaksi, niin kuorrute pysyy pehmeänä eikä kuivu.

 

Koristele piparitalon osat ennen talon kasaamista. Lempikarkeilla ja leivontahyllyn strösseleillä saa oman näköisen talon aikaan. Anna koristeltujen talon osien kuivua huoneenlämmössä yön yli ennen talon kasaamista.

Piparitalo

Talon kasaus

Tarvitset seuraavat tuotteet ja apuvälineet:

1pss Isomaltoosia tai 500g hienoa sokeria

Puulasta

Juomalasi

 

Sulata paistinpannulla isomaltoosia tai hienoa sokeria. Isomaltoosi ei muutu tummaksi kuumentaessa, joten sillä saat kauniin kirkkaat saumat taloon. Sokeri toimii yhtä hyvin, mutta kun se kuumenee liikaa, väri muuttuu ruskeaksi ja maku voimakkaan paahteiseksi. Vältä sekoittamista. Ota piparitalon osat lähelle ja testaa mihin kohtaan alat taloa kasaamaan. Pohjalevyn alle on syytä laittaa lautanen, uunipelti tai pahvi tukemaan taloa ja helpottamaan siirtelyä. Avuksi voit etsiä kaapista lasin tai muun astia, joka voi toimia kasausvaiheessa seinien tukena. Kun isomaltoosi sulaa ja muuttuu kunnolla juoksevaksi. Laita levy pienemmälle, mutta jätä paistinpannu levylle. Isomaltoosi ja sokeri ovat todella kuumia, joten ole varovainen. Kasta ensimmäinen seinäpala alareunasta isomaltoosiin ja liimaa ripeästi alustaan. Laita lasi tueksi. Ota toinen seinä pala ja kasta pohja sekä seinän reuna, jonka liimaat ensimmäiseen seinäpalaan kiinni. Liimaa kaksi seinää yhteen ja varmista, että seinät muodostavat suunnilleen 90 asteen kulman. Näin varmistat, että talon loput seinät istuvat paikoilleen hyvin. Ennen viimeistä seinä palaa voit asetella jouluvalot talon sisään ja miettiä tuleeko johto ulos talon alalaidasta vai seinän ja katon välistä. Muista, että kuuma isomaltoosi ja sokeri sulattavat johdon helposti.  Liimaa loput seinäpalat paikoilleen ja siirry kattopaloihin. Levitä puulastalla isomaltoosia talon toisen puolen yläreunoihin. Paina kattopala paikoilleen ja katso, että harja osuu kohdilleen. Liimaa toinen kattopala paikoilleen. Lopuksi paikoilleen voi liimata mahdollisen oven ja kasata sekä liimata piipun paikoilleen. Jos käytit liimaamiseen sokeria, niin anna saumojen kuivua yön yli. Isomaltoosisaumat voi antaa vain jäähtyä ja sen jälkeen saumat voi viimeistellä pikeerillä. Saumojen kuivuttua voit siivilöidä tomusokeria lumeksi talon päälle ja halutessasi voit pakata talon sellofaaniin.

Jaa tämä posti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp